Mestring ga mersmak

På sin første arbeidsdag i Backe, ble Ingeborg Louise Rønneberg kastet ut på dypt vann. Hun fikk ansvar for deler av fremdriften i rehabiliteringen av Steen & Strøm Magasinet – helt alene. Kalddusjen ga mersmak, og nå anbefaler hun Backe til de som vurderer sommerjobb. 

24 år gamle Ingeborg går på et femårig masterstudium i Bygg og Miljøteknikk på NTNU. Hun har valgt retning Bygg og Anlegg med spesialisering i prosjektledelse. 

 

En varm sommerdag i 2014 troppet Ingeborg Louise Rønneberg opp på en byggeplass i Nedre Slottsgate 8. Det var hennes første dag i sommerjobben hos Backe Stor-Oslo. Steen & Strøm Magasinet skulle rehabiliteres, og som 21-åring fikk Ingeborg ansvaret for fremdriften og arbeidet i butikkarealene og fellesarealene. Helt alene.

Ingeborg drar litt på det før ordene unnslipper smilet hennes, – og ganske nervepirrende.

Sommeren 2014 gjorde inntrykk, og Ingeborg trekker derfor frem rehabiliteringen av Steen & Strøm som noe av det hun er mest stolt av. Ansvaret Ingeborg fikk, ga henne mulighet til å dyrke mestringsfølelsen.

«Sommerjobben min hos Backe viste meg hva jeg brenner for. Det sier noe om Backe, at de fikk meg til å digge det de driver med.»

– Det var en utfordring å komme i mål, innrømmer Ingeborg. – Den ene underentreprenøren vår var presset på tid. Det var torsdag og butikken måtte være ferdig mandagen derpå. Underentreprenøren møtte meg og sa at det ikke kom til å gå, at de ikke ville rekke å legge gulvet i tide. Da så jeg rett på han, sa «du blir ferdig til mandag», og gikk. Og gulvet lå klart det, klokken syv om morgenen den mandagen, forteller Ingeborg. Hun fortsetter med stolthet i stemmen, – at vi klarte å fullføre er noe av det kuleste jeg har vært med på. Når jeg er innom Steen & Strøm må jeg alltid gå innom de tre butikkene som jeg var med på å gjøre ferdig, ler hun.

De små tingene

Etter sommerjobben i 2014, har Ingeborg vært tilbake på Backe-byggeplasser både sommeren 2015 og sommeren 2016. Ingeborg peker på den gode stemningen i Backe som avgjørende for at hun har kommet tilbake, år etter år.

– Det er de små tingene som teller. At du, selv om det er «bare» en sommerjobb, får din egen hjelm og termoskopp med navnet ditt på, og din egen jakke. Kollegaene dine vil virkelig at du skal lykkes i løpet av sommerjobben. Du kan stille hvem som helst spørsmål, og du får masse ansvar hvis du vil ta det, forteller hun og legger til, – det var også veldig hyggelig at Arne Landmark, administrerende direktør i Backe Stor-Oslo, kunne navnet mitt fra dag én. Han stoppet alltid innom pulten min da han var på besøk for å høre hvordan det gikk.

Lykkelige tilfeldigheter

– Jeg ville egentlig ikke studere bygg fordi pappa gjorde det, innrømmer den blide 24-åringen. Flere tilfeldigheter plasserte henne likevel der hun er i dag.

– Jeg begynte på Energi og Miljø på NTNU, men jeg fant raskt ut at det ikke var noe for meg. Jeg bladde gjennom en studiekatalog. Der så jeg Bygg og Miljøteknikk. Jeg endte opp med å bytte. Det var en ren tilfeldighet, sier hun.

Det var også sommerjobben i Backe. – En venn av meg anbefalte selskapet. Han hadde jobbet her og var veldig fornøyd. Det gjorde meg nysgjerrig.

Sommerjobben i 2014 ble avgjørende for Ingeborgs vei videre. Hun hadde gått to år på NTNU, og kunne fortsatt lite om bygg- og anleggsfaget. Hun hadde egentlig valgt konstruksjon som retning, og skulle gå i gang i løpet av høsten 2014. 

– På tampen av sommerjobben min i 2014 hadde jeg en avslutningssamtale med Arne Landmark. Han sa at jeg burde bytte fra konstruksjon til bygg og anlegg, fordi jeg var innmari god på det, og fordi Backe ansetter mennesker som kan bygg og anlegg, ikke konstruksjon. Den tilbakemeldingen var helt avgjørende for valgene jeg har tatt videre.

Ikke ferdig utlært

Nå skriver Ingeborg masteroppgaven sin i samarbeid med selskapet. Høsten 2017 begynner hun i fast jobb som anleggslederassistent i Backe Stor-Oslo. Da skal hun omsette sin NTNU-teori til praksis. De neste årene vil hun lære alt om byggeplassens små og store hemmeligheter.

– Det var ikke før i sommer at jeg lærte at betong blir varmt når det tørker. Jeg vet fortsatt ikke hvor lang tid det tar for en betongvegg å tørke helt. Det må jeg lære, ler hun før hun tenker seg om og fortsetter, – Om ti år håper jeg at jeg har vært prosjektleder for et spennende prosjekt. Det må ikke være et anerkjent prestisjebygg, så lenge prosjektet byr på flere utfordringer og jeg får brukt det jeg har lært.

Etter en kort pause, og før hun gyver løs på masteroppgaven sin igjen, sier Ingeborg, – du! Sommerjobben min hos Backe viste meg hva jeg brenner for. Det sier noe om Backe, at de fikk meg til å digge det de driver med. Backe er et firma hvor alle får muligheten til å utvikle seg, avslutter hun. 

Visste du at?

Ingeniør Gunnar M. Backes studiestipend på 20 000 kroner deles ut til talent som utviser en stor interesse for entreprenørfaget. Alle kandidatene som vurderes for stipendet skal ha hatt sommerjobb eller være i gang med prosjekt- eller diplomoppgave i et av Backes selskaper